...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

sobota, 14 marca 2015

Owsianka z suszonymi morelami, orzechami włoskimi i gorzką czekoladą

Składniki:
  • mleko 1,5% lub 2%, ewentualnie inne roślinne
  • płatki owsiane górskie
  • otręby pszenne
  • zarodki pszenne
  • siemię lniane
  • 6 suszonych moreli
  • garść orzechów włoskich
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao!)
  • łyżka miodu
Mleko gotujemy wraz z płatkami. W trakcie gotowania dodajemy otręby, zarodki i siemię lniane oraz słodzimy łyżką miodu – gotujemy aż uzyskamy gęstą konsystencję. Przelewamy całość do miseczki i posypujemy pokrojonymi w kosteczkę morelami (uprzednio namoczonymi w wodzie), gorzką czekoladą (też ją kroimy w kostkę) oraz orzechami włoskimi. 

I pyszne, zdrowe śniadanie gotowe!


Miód dodajemy po to, aby posłodzić owsiankę, jednak wiadomo, że w większej temperaturze niż 40 stopni traci on swoje właściwości zdrowotne, więc ten krok można pominąć lub poczekać aż owsianka trochę wystygnie.

A jeśli chcecie więcej poczytać o składnikach to zachęcam do lektury:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz