- mleko 1,5% lub 2%, ewentualnie inne roślinne
- płatki owsiane górskie
- otręby pszenne
- zarodki pszenne
- siemię lniane
- 6 suszonych moreli
- garść orzechów włoskich
- 2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao!)
- łyżka miodu
Mleko gotujemy
wraz z płatkami. W trakcie gotowania dodajemy otręby, zarodki i
siemię lniane oraz słodzimy łyżką miodu – gotujemy aż
uzyskamy gęstą konsystencję. Przelewamy całość
do miseczki i posypujemy pokrojonymi w kosteczkę morelami (uprzednio
namoczonymi w wodzie), gorzką czekoladą (też ją kroimy w kostkę)
oraz orzechami włoskimi.
I pyszne, zdrowe śniadanie gotowe!
Miód dodajemy po to, aby posłodzić owsiankę, jednak wiadomo, że w większej temperaturze niż 40 stopni traci on swoje właściwości zdrowotne, więc ten krok można pominąć lub poczekać aż owsianka trochę wystygnie.
A jeśli chcecie
więcej poczytać o składnikach to zachęcam do lektury:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz