Składniki na 4 porcje:
- 500 g mięsa mielone z indyka
- 1 duża cebula biała
- 1 średnia marchewka
- 1/4 selera
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- sól – himalajska lub morska
- pieprz chilli cayenne
- pieprz czarny
- słodka papryka
- kminek
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- świeża bazylia do dekoracji
Obieramy selera, marchewkę, cebulę i
czosnek - kroimy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy
olej kokosowy lub masło do smażenia. Lekko podsmażamy cebulę i
czosnek, wrzucamy na patelnie mięso i smażymy aż będzie rumiane,
dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę soli. Dodajemy
marchewkę i selera i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dodajemy odrobinę pieprzy cayenne, łyżeczką słodkiej papryki i
kminku. Całość mieszamy i dusimy. Wlewamy przecier pomidorowy i
dusimy przez 10 minut. Odlewamy z zalewy kukurydzę i fasolę,
wrzucamy na patelnię i dusimy przez kolejne 10 minut.
Podajemy z ryżem (u mnie czerwony) i
dekorujemy listkiem świeżej bazylii.
Uwaga – danie naprawdę sycące, ale
w miarę lekkie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz