...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

niedziela, 29 marca 2015

Lekkie chilli con carne

Składniki na 4 porcje:
  • 500 g mięsa mielone z indyka
  • 1 duża cebula biała
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 selera
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • sól – himalajska lub morska
  • pieprz chilli cayenne
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • kminek
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • świeża bazylia do dekoracji

Obieramy selera, marchewkę, cebulę i czosnek - kroimy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy olej kokosowy lub masło do smażenia. Lekko podsmażamy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnie mięso i smażymy aż będzie rumiane, dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę soli. Dodajemy marchewkę i selera i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy odrobinę pieprzy cayenne, łyżeczką słodkiej papryki i kminku. Całość mieszamy i dusimy. Wlewamy przecier pomidorowy i dusimy przez 10 minut. Odlewamy z zalewy kukurydzę i fasolę, wrzucamy na patelnię i dusimy przez kolejne 10 minut.

Podajemy z ryżem (u mnie czerwony) i dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Uwaga – danie naprawdę sycące, ale w miarę lekkie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz