- 1 średni banan
- płatki owsiane górskie (u mnie bio, wystarczą jednak pełnoziarniste!)
- 250 ml mleka sojowego naturalnego alpro/ zwykłego mleka
- garść żurawiny
- łyżka kakao naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
- otręby owsiane
- zarodki pszenne
- siemię lniane
- wiórki kokosowe
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- garść ulubionych orzechów
Do garnka wlewamy wodę przegotowaną i
mleko w proporcjach: 1/4 wody (aby garnek się nie przypalił –
chyba, że macie specjalny garnek do gotowania mleka to zbędne),
mleko 3/4. Zaczynamy gotować i dodajemy otręby, siemię i zarodki.
Wrzucamy kilka łyżek płatków owsianych (4-5 spokojnie starczy) i
gotujemy dalej, wrzucamy w trakcie żurawinę. Pod koniec gotowania
(gdy uzyskamy gęsta konsystencję; mleko sojowe gotuje się troszkę
szybciej, zwierzęce dłużej) dodajemy pokrojone banany (kilka
plasterków zachowujemy do dekoracji) i łyżeczkę kakao - całość mieszamy. Wlewamy do
miseczki, dekorujemy plasterkami banana, rozdrobioną gorzką
czekoladą, wiórkami kokosowymi i garścią ulubionych orzechów –
u mnie akurat padło na nerkowce. A oto efekt:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz