...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

poniedziałek, 23 marca 2015

Czekoladowa owsianka z bananem

Składniki:
  • 1 średni banan
  • płatki owsiane górskie (u mnie bio, wystarczą jednak pełnoziarniste!)
  • 250 ml mleka sojowego naturalnego alpro/ zwykłego mleka
  • garść żurawiny
  • łyżka kakao naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • otręby owsiane
  • zarodki pszenne
  • siemię lniane
  • wiórki kokosowe
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • garść ulubionych orzechów 
Do garnka wlewamy wodę przegotowaną i mleko w proporcjach: 1/4 wody (aby garnek się nie przypalił – chyba, że macie specjalny garnek do gotowania mleka to zbędne), mleko 3/4. Zaczynamy gotować i dodajemy otręby, siemię i zarodki. Wrzucamy kilka łyżek płatków owsianych (4-5 spokojnie starczy) i gotujemy dalej, wrzucamy w trakcie żurawinę. Pod koniec gotowania (gdy uzyskamy gęsta konsystencję; mleko sojowe gotuje się troszkę szybciej, zwierzęce dłużej) dodajemy pokrojone banany (kilka plasterków zachowujemy do dekoracji) i łyżeczkę kakao - całość mieszamy. Wlewamy do miseczki, dekorujemy plasterkami banana, rozdrobioną gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi i garścią ulubionych orzechów – u mnie akurat padło na nerkowce. A oto efekt: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz