Składniki na 2 porcje:
- pół kostki tofu naturalnego
- jedno mango
- mała marchewka
- 1/4 papryki czerwonej
- 100 g makaronu ryżowego
sos:
- sos sojowy ciemny
- ząbek czosnku
- sok z połowy limonki
- ostra papryka
- imbir
- łyżka miodu
- olej kokosowy do smażenia
Tofu kroimy w kostkę i moczymy w
sosie: dodajemy sos sojowy, wyciśnięty na prasce ząbek czosnku,
sok z połowy limonki, sproszkowaną ostrą paprykę, imbir i
łyżeczkę miodu. Zostawiamy w miseczce na 15 minut, aby tofu
przeszło aromatem sosu. Marchewkę obieramy i kroimy w małe paski;
podobnie robimy z czerwoną papryką. Mango obieramy i kroimy na małe
kawałeczki.
Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę
oleju kokosowego, wrzucamy paprykę i marchewkę – smażymy aż się
zarumienią. Dodajemy tofu i chwilę smażymy (ok. 4 min). Potem
dodajemy pokrojone mango i dusimy przez chwilę, polewamy lekko
sosem sojowym. Podajemy z makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz