...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

piątek, 27 marca 2015

Słodko-kwaśne tofu z mango

Składniki na 2 porcje:
  • pół kostki tofu naturalnego
  • jedno mango
  • mała marchewka
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 100 g makaronu ryżowego
sos:
  • sos sojowy ciemny
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • ostra papryka
  • imbir
  • łyżka miodu
  • olej kokosowy do smażenia

Tofu kroimy w kostkę i moczymy w sosie: dodajemy sos sojowy, wyciśnięty na prasce ząbek czosnku, sok z połowy limonki, sproszkowaną ostrą paprykę, imbir i łyżeczkę miodu. Zostawiamy w miseczce na 15 minut, aby tofu przeszło aromatem sosu. Marchewkę obieramy i kroimy w małe paski; podobnie robimy z czerwoną papryką. Mango obieramy i kroimy na małe kawałeczki.

Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę oleju kokosowego, wrzucamy paprykę i marchewkę – smażymy aż się zarumienią. Dodajemy tofu i chwilę smażymy (ok. 4 min). Potem dodajemy pokrojone mango i dusimy przez chwilę, polewamy lekko sosem sojowym. Podajemy z makaronem ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz