...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

środa, 18 marca 2015

Pełnoziarniste kanapki z pastą z awokado, ogórkiem i rzodkiewką

Składniki:
  • pół dojrzałego awokado
  • ostra papryka
  • sok z cytryny
  • pieprz czarny
  • mały ząbek czosnku
  • kilka plasterków zielonego ogórka
  • 5 rzodkiewek
Awokado obieramy (pamiętamy o tym, że dojrzałe awokado musi być miękkie) i wkładamy do miseczki. Dodajemy ostrą paprykę, odrobinę soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Opcjonalnie lekko solimy solą morską lub himalajską. Widelcem gnieciemy i mieszamy.

Układamy chleb (pełnoziarnisty żytni na zakwasie), smarujemy pastą, kładziemy na to plasterki zielonego ogórka (koniecznie umyty, ale ze skórką!) i plaster rzodkiewki. Resztą rzodkiewek dekorujemy „wolną przestrzeń” na talerzu. Posypujemy pieprzem. Opcjonalnie możemy posypać też kiełkami rzodkiewki – jeśli mamy w lodówce.

Pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz