Składniki:
- pół dojrzałego awokado
- ostra papryka
- sok z cytryny
- pieprz czarny
- mały ząbek czosnku
- kilka plasterków zielonego ogórka
- 5 rzodkiewek
Awokado obieramy (pamiętamy o tym, że
dojrzałe awokado musi być miękkie) i wkładamy do miseczki.
Dodajemy ostrą paprykę, odrobinę soku z cytryny, świeżo zmielony
pieprz i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Opcjonalnie lekko solimy solą
morską lub himalajską. Widelcem gnieciemy i mieszamy.
Układamy chleb (pełnoziarnisty żytni
na zakwasie), smarujemy pastą, kładziemy na to plasterki zielonego
ogórka (koniecznie umyty, ale ze skórką!) i plaster rzodkiewki.
Resztą rzodkiewek dekorujemy „wolną przestrzeń” na talerzu.
Posypujemy pieprzem. Opcjonalnie możemy posypać też kiełkami
rzodkiewki – jeśli mamy w lodówce.
Pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki
gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz