Któż z nas nie uwielbia słodkiego,
ale, niestety, słodkie tuczy. Z gorzką czekoladą jest inaczej,
aczkolwiek należy pamiętać, że co za dużo, to niezdrowo. To
najzdrowsza i najmniej kaloryczna ze wszystkich czekolad, choć
posiada swój dość charakterystyczny smak i trzeba się do niej
przyzwyczaić, a z czasem się też ją i pokocha.
Za co warto kochać gorzką czekoladę?
Poprawia ona nastrój, opóźnia procesy starzenia, działa
antynowotworowo, a także poprawia pamięć (dlatego jest szczególnie
zalecana osobom po 50. roku życia). Zapobiega miażdżycy i
zakrzepom, oczyszcza nerki, a jako ciekawostkę dodam, iż łagodzi
kaszel. Wiadomo, im bardziej gorzka, tym lepsza – o gorzkiej możemy
mówić dopiero wtedy, gdy zawiera minimum 70% kakao (należy też
czytać skład, aby nie zawierała syropu glukozowo-frutozowego).
Gorzka czekolada nie zawiera samego cukru, ale przede wszystkim
kakao, a co za tym idzie takie składniki jak magnez, potas, żelazo
czy witaminy A, D, E i te z grupy B. Jej kolejnymi zaletami
prozdrowotnymi są fakty, że jej regularne spożywanie może obniżyć
ryzyko zawału serca i udaru mózgu aż o 40%!
Także jeśli macie ochotę na słodkie
– sięgajcie po gorzką czekoladę, a osłodzi ona Wasze życie!
-----------------------------------------------------------
Podobne artykuły:
Podobne artykuły:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Gorzka-czekolada-ma-najwiecej-wartosci-odzywczych_34856.html
http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art262,gorzka-czekolada-najlepsza-dla-zdrowia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz