...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

piątek, 13 marca 2015

Czekolada: Gorzka czekolada


Któż z nas nie uwielbia słodkiego, ale, niestety, słodkie tuczy. Z gorzką czekoladą jest inaczej, aczkolwiek należy pamiętać, że co za dużo, to niezdrowo. To najzdrowsza i najmniej kaloryczna ze wszystkich czekolad, choć posiada swój dość charakterystyczny smak i trzeba się do niej przyzwyczaić, a z czasem się też ją i pokocha. 

Za co warto kochać gorzką czekoladę? Poprawia ona nastrój, opóźnia procesy starzenia, działa antynowotworowo, a także poprawia pamięć (dlatego jest szczególnie zalecana osobom po 50. roku życia). Zapobiega miażdżycy i zakrzepom, oczyszcza nerki, a jako ciekawostkę dodam, iż łagodzi kaszel. Wiadomo, im bardziej gorzka, tym lepsza – o gorzkiej możemy mówić dopiero wtedy, gdy zawiera minimum 70% kakao (należy też czytać skład, aby nie zawierała syropu glukozowo-frutozowego). Gorzka czekolada nie zawiera samego cukru, ale przede wszystkim kakao, a co za tym idzie takie składniki jak magnez, potas, żelazo czy witaminy A, D, E i te z grupy B. Jej kolejnymi zaletami prozdrowotnymi są fakty, że jej regularne spożywanie może obniżyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu aż o 40%!

Także jeśli macie ochotę na słodkie – sięgajcie po gorzką czekoladę, a osłodzi ona Wasze życie!

-----------------------------------------------------------
Podobne artykuły:


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Gorzka-czekolada-ma-najwiecej-wartosci-odzywczych_34856.html

http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art262,gorzka-czekolada-najlepsza-dla-zdrowia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz