...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

niedziela, 15 marca 2015

Orzechowa sałatka z szynką i serem żółtym

Każdy z nas ma takie dni, że nie ma za dużo składników w lodówce, a chciałby się coś dobrego zjeść. Mnie taka sytuacja zainspirowała do zrobienia lekkiej, prostej w wykonaniu i mało wymagającej (jeśli chodzi o składniki i czas wykonania) sałatki, którą ja potraktowałam jako kolacje, ale spokojnie może zagościć na Waszych stołach przy okazji jakiejś uroczystości - gdyż jest po prostu pyszna.

Składniki na 2 porcje:
  • 100 g szynki z filetu z piersi indyka, ewentualnie kurczaka
  • 40 g żółtego sera
  • pomidor
  • roszponka
  • garść orzechów włoskich
Sos:
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • ewentualnie sól
Roszponkę myjemy i wrzucamy do miseczki. Szynkę i pomidora kroimy na małe kawałki. Na tarce ścieramy ser żółty.

Przygotowujemy sos: do jogurtu naturalnego dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek i słodką paprykę.

Wszystkie składniki mieszamy, pod koniec posypujemy garścią orzechów włoskich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz