Każdy z nas ma takie dni, że nie ma
za dużo składników w lodówce, a chciałby się coś dobrego
zjeść. Mnie taka sytuacja zainspirowała do zrobienia lekkiej,
prostej w wykonaniu i mało wymagającej (jeśli chodzi o składniki
i czas wykonania) sałatki, którą ja potraktowałam jako kolacje,
ale spokojnie może zagościć na Waszych stołach przy okazji
jakiejś uroczystości - gdyż jest po prostu pyszna.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g szynki z filetu z piersi indyka, ewentualnie kurczaka
- 40 g żółtego sera
- pomidor
- roszponka
- garść orzechów włoskich
Sos:
- 80 g jogurtu naturalnego
- pieprz
- słodka papryka
- majeranek
- ewentualnie sól
Roszponkę myjemy i wrzucamy do
miseczki. Szynkę i pomidora kroimy na małe kawałki. Na tarce
ścieramy ser żółty.
Przygotowujemy sos: do jogurtu
naturalnego dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek i
słodką paprykę.
Wszystkie składniki mieszamy, pod
koniec posypujemy garścią orzechów włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz