...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

niedziela, 8 marca 2015

Płatki owsiane – produkt wszechczasów?



Tak określił płatki owsiane profesor Henryk Gąsiorowski, popularyzator produktów zbożowych. Czy miał rację? Zdecydowanie tak! Płatkami owsianymi zajadali się nasi przodkowie z epoki brązu, natomiast w średniowieczu stanowiły one prawie 80% wyżywienia całej Europy. Dlaczego akurat płatki owsiane?

Spośród wszystkich zbóż zawierają najwięcej białka, dlatego są sprzymierzeńcami przy budowie mięśni, przecież nie raz słyszymy, że osoby aktywnie uprawiające sport na śniadanie jedzą nic innego jak właśnie owsiankę. Ale owsianka czy płatki owsiane w każdej innej postaci powinna zagościć nie tylko w diecie sportowca, ale też „zwykłych śmiertelników”. Po pierwsze, płatki owsiane są bardzo zdrowe: zawierają witaminę B6 (odpowiedzialną za pamięć i koncentrację), B1 i kwas pantotenowy (łagodzą one zmęczenie i rozdrażnienie; mają działanie antydepresyjne), minerały, żelazo, magnez i są bogate w błonnik – dzięki temu są bardzo sycące i mają niski indeks glikemiczny, czyli zawierają wolno uwalniane węglowodany, inaczej mówiąc trzymają na długo poczucie najedzenia – dlatego są wskazane dla osób pragnących zgubić zbędne kilogramy. Owies zawiera rozpuszczalny błonnik beta-glukan, który pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi, także przy okazji spożywając płatki owsiane zmniejszamy ryzyko wystąpienia cukrzycy, także obniżamy wysokie ciśnienie krwi,a co za tym idzie zmniejsza się też ryzyko chorób serca. Co więcej – ten błonnik niszczy LDL, czyli obniża ten „zły” cholesterol, jednocześnie zachowując ten „zdrowy”.

Ze wszystkich zbóż owiec zawiera też najwięcej tłuszczu, ale nie należy się go bać, gdyż są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a mianowicie mowa o NNKT, mających wręcz zbawienny wpływ na organizm: nawilżają skórę, łagodzą podrażnienia od alergii, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i są pomocne w leczeniu miażdżycy. Jakby tego było mało, płatki owsiane zawierają kwas oleinowy, który chroni przed nowotworami. Aby tego wszystkiego doświadczyć wystarczy tylko 3/4 szklanki płatków owsianych dziennie. Czy trzeba dalej przekonywać, żeby zaczynać dzień od owsianki?

Prawdopodobnie wielu z Was jest zniechęconych do owsianki, a tak w ogóle być nie powinno, gdyż odpowiednio podane płatki mogą być różnorodne w smaku i praktycznie codziennie można jeść je z innymi dodatkami, w dodatku same płatki są mało kaloryczne. Co jeszcze powinno Was przekonać, że są one naprawdę proste w przygotowaniu: wystarczy je zalać mlekiem, gotować przez kilka minut - et voila! 

Jedyne o czym należy pamiętać, to fakt, że powinno się je spożywać z produktami mlecznymi takich jak mleko czy jogurt, nie z wodą, gdyż wtedy tracą one niektóre swoje prozdrowotne właściwości. Warto też wybierać płatki pełnoziarniste czy górskie, ponieważ wersje „błyskawiczne” są zdecydowanie mniej zdrowe. Także nic prostszego: tylko kupić płatki i korzystać z ich dobra, a Twój dzień zaczęty od przepysznej owsianki będzie od razu lepszy, a na pewno zdrowszy! 

Także do dzieła!

--------------------------------------------------------------------
Podobne artykuły:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz