Pochodzą
z Azji, zanim podbiły Europę były uprawiane w Afryce. To podobno
ulubione owoce Polaków. I prawidłowo, gdyż banany są słodkie i
jednocześnie zdrowe – a to rzadko idzie w parze. To bogactwo
składników odżywczych, zawierają:
- potas – obniżający ciśnienie krwi i regulujący równowagę płynów w organizmie;
- błonnik – przez co są takie pożywne i sycące;
- miedź;
- magnez – poprawiający pracę mózgu i mięśni czy budowę kości i zębów;
- żelazo;
- kwas foliowy;
- beta – karoten;
- wapń i sód – zapobiegające chorobom serca;
- oraz witaminy: C, A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, D, E, K – które są lepiej zachowane niż w innych owocach ze względu na grubą skórkę banana.
Zawierają w 20% cukry proste, więc są
prawdziwym zastrzykiem energii, a węglowodany w nich zawarte są
lepiej przyswajalne przez organizm niż w innych owocach. Spożywanie
bananów podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, a więc
polepsza nasze samopoczucie, a przy okazji też reguluje poziom
cholesterolu. Ich indeks glikemiczny jest dość wysoki, ale zależy
od stopnia dojrzałości owocu – waha się pomiędzy 50 a 70. W
100g bananów znajduje się 95 kcal, a w tym: 23,5 g węglowodanów;
2,3 g skrobi; 9 mg witaminy C; 395 g potasu; 33 g magnezu oraz 1,7 g
błonnika, aczkolwiek osoby odchudzające się niech lepiej sięgną
po banana niż czekoladę – nie bójcie się, nie utyjecie od nich!
W przypadku bananów ich ciemna skórka
nie świadczy o tym, że niedługo „dostaną rączek i nóżek - i
same nam wyjdą z lodówki”, ale o tym, że są dojrzałe i
słodkie.
Jak je przechowywać? Niedojrzałe na
zewnątrz, dojrzałe w lodówce, a równie dobrze możemy je
zamrozić.
Do czego ich używać? Wybór jest
ogromny – pasują nie tylko do mlecznych koktajli czy słodkich
wypieków, ale też do mięs czy do wypieku chleba.
Podobne
artykuły:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz