Składniki:
- 1 pomarańcz
- mleko 1,5 lub 2%, ewentualnie roślinne
- płatki owsiane górskie
- otręby owsiane
- siemię lniane
- zarodki pszenne
- laska cynamonu
- cynamon w proszku
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Mleko gotujemy z laską cynamonu –
następnie ją wyjmujemy. Do gotującego mleka dodajemy płatki
owsiane, otręby owsiane, siemię lniane i zarodki pszenne –
gotujemy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec gotowania
dodajemy sproszkowany cynamon i zdejmujemy z gazu.
Pomarańczę obieramy i blendujemy
(zostawiamy kawałek do ozdoby). Ważne, aby blendować wraz z
błonkami – zawierają one mnóstwo składników odżywczych.
Mieszamy owsiankę z musem
pomarańczowym. Przelewamy do miseczki. Ewentualnie można posłodzić
miodem lub stewią, ale, moim zdaniem, to zbędne.
Dekorujemy laską cynamonu, kawałkiem
pomarańczy i kostkami gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Więcej o składnikach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz