...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

sobota, 21 marca 2015

Pomarańczowa owsianka z cynamonem

Składniki:
  • 1 pomarańcz
  • mleko 1,5 lub 2%, ewentualnie roślinne
  • płatki owsiane górskie
  • otręby owsiane
  • siemię lniane
  • zarodki pszenne
  • laska cynamonu
  • cynamon w proszku
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
Mleko gotujemy z laską cynamonu – następnie ją wyjmujemy. Do gotującego mleka dodajemy płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane i zarodki pszenne – gotujemy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy sproszkowany cynamon i zdejmujemy z gazu.

Pomarańczę obieramy i blendujemy (zostawiamy kawałek do ozdoby). Ważne, aby blendować wraz z błonkami – zawierają one mnóstwo składników odżywczych.

Mieszamy owsiankę z musem pomarańczowym. Przelewamy do miseczki. Ewentualnie można posłodzić miodem lub stewią, ale, moim zdaniem, to zbędne.

Dekorujemy laską cynamonu, kawałkiem pomarańczy i kostkami gorzkiej czekolady.

Smacznego!



Więcej o składnikach:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz