...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

niedziela, 22 marca 2015

Lekka pasta z wędzonej makreli

Składniki:
  • 1 średnia makrela
  • pół białej cebuli
  • 2 jajka
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • jogurt
  • łyżka chrzanu
  • pieprz, sól
  • pestki słonecznika
  • natka pietruszki

Makrelę obieramy i wybieramy ości. Rozdzieramy na mniejsze kawałki (wtedy też możemy wyjąć te ości, które wcześniej pominęliśmy). Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę. Dodajemy jogurt, łyżeczkę chrzanu, pieprzymy i lekko solimy. Posypujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.

Podajemy na stół – równie dobrze może być to pasta na kanapki lub sałatka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz