...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Cynamonowa owsianka z orzechami włoskimi i sezamem

Składniki:
  • 100 ml wody
  • 250 ml mleka 1,5%/napoju roślinnego
  • płatki owsiane pełnoziarniste
  • otręby owsiane
  • zarodki pszenne
  • siemię lniane
  • 1,5 jabłka
  • rodzynki
  • cynamon
  • sezam
  • garść orzechów włoskich
Do garnka wlewamy wodę i mleko. Stawiamy na mały ogień i dodajemy kolejno: płatki owsiane, otręby owsiane, zarodki pszenne i siemię lniane. Gotujemy aż konsystencja będzie gęsta.

Jabłko myjemy, wycinamy gniazda i ścieramy na tarce (ze skórką!). Polówkę jabłka kroimy i zostawiamy do dekoracji.

Gdy owsianka zgęstnieje dodajemy cynamon, starte jabłko i odrobinę rodzynek. Przelewamy do miseczki.

Dekorujemy kawałkami jabłka, orzechami włoskimi, rodzynkami, sezamem i posypujemy cynamonem.

Smacznego!


1 komentarz: