...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

czwartek, 2 kwietnia 2015

Oliwkowy humus

Składniki:
  • 200 g ciecierzycy
  • łyżka sody oczyszczonej
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • sól – u mnie himalajska
Ciecierzycę namaczamy z łyżką sody przez 24 godziny. Potem gotujemy bez przykrycia (nie odsączamy!) przez około 30 minut do miękkości. Przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek, kilka czarnych oliwek, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty na prasce, świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.

Jeśli chcemy, aby humus wytrzymał dłużej, to możemy nie dodawać czosnku, aczkolwiek wtedy stracimy na smaku. Przechowujemy w lodówce przez 5 dni maksymalnie.

Z czym jemy humus? Możemy zjeść sam z chlebem czy z warzywami (mi smakuje najlepiej na ciepło), ale równie dobrze smakuje na kanapce z pomidorem i bazylią. Smacznego!





1 komentarz:

  1. The Borgata Hotel Casino & Spa - Mapyro
    The Borgata 아산 출장샵 Hotel Casino & Spa is an MGM 공주 출장마사지 Resorts 경상남도 출장안마 Luxury Destination and 안성 출장샵 is part of MGM Resorts Luxury 김제 출장샵 Destination Collection. The casino is open daily 24 hours

    OdpowiedzUsuń