Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- łyżka sody oczyszczonej
- oliwa z oliwek
- czarne oliwki
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny
- sól – u mnie himalajska
Ciecierzycę
namaczamy z łyżką
sody przez 24 godziny. Potem gotujemy bez przykrycia (nie odsączamy!)
przez około 30 minut do
miękkości.
Przekładamy do garnka,
dodajemy oliwę z oliwek,
kilka czarnych oliwek, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty
na prasce, świeżo
zmielony pieprz i odrobinę
soli. Wszystko razem blendujemy na gładką
masę.
Jeśli
chcemy, aby humus wytrzymał dłużej,
to możemy nie dodawać
czosnku, aczkolwiek wtedy stracimy na smaku. Przechowujemy w lodówce
przez 5 dni maksymalnie.
Z
czym jemy humus? Możemy
zjeść sam z chlebem czy
z warzywami (mi smakuje najlepiej na ciepło),
ale równie dobrze smakuje na kanapce z pomidorem i bazylią.
Smacznego!
The Borgata Hotel Casino & Spa - Mapyro
OdpowiedzUsuńThe Borgata 아산 출장샵 Hotel Casino & Spa is an MGM 공주 출장마사지 Resorts 경상남도 출장안마 Luxury Destination and 안성 출장샵 is part of MGM Resorts Luxury 김제 출장샵 Destination Collection. The casino is open daily 24 hours