Składniki:
- 500 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1,5 szklanki wrzącej wody
- sól morska
- olej z pestek winogron
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- kurkuma
- słodka papryka
- ostra papryka
- olej kokosowy do smażenia
Mąkę mieszamy z wrzątkiem, dodajemy
łyżeczkę soli morskiej i łyżeczkę oleju z pestek winogron.
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy aż wystygnie ok. 30 minut.
Gotujemy bez soli soczewicę w
proporcjach 1:2. Na oleju kokosowym smażymy drobno pokrojoną
cebulę. Ugotowaną soczewicę blendujemy dodajemy cebulę i 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy przyprawy: świeżo
zmielony czarny pieprz, kurkumę, słodką i ostra paprykę,
odrobinę soli morskiej.
Ciasto rozwałkować szklanką i zrobić
nią przepiękne kółka. Włożyć farsz, zakleić i gotować w
osolonej wodzie Trzymać ok. 2 minuty aż pierogi wypłyną. Z całości wychodzi ok. 15 sztuk.
Soczewicę gotujemy 1:2 ale jeden to soczewica?☺
OdpowiedzUsuń