...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

czwartek, 28 maja 2015

Pełnoziarniste pierogi z soczewicą

Składniki:
  • 500 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • sól morska
  • olej z pestek winogron
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • czarny pieprz
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • olej kokosowy do smażenia

Mąkę mieszamy z wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli morskiej i łyżeczkę oleju z pestek winogron. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy aż wystygnie ok. 30 minut.

Gotujemy bez soli soczewicę w proporcjach 1:2. Na oleju kokosowym smażymy drobno pokrojoną cebulę. Ugotowaną soczewicę blendujemy dodajemy cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz, kurkumę, słodką i ostra paprykę, odrobinę soli morskiej.

Ciasto rozwałkować szklanką i zrobić nią przepiękne kółka. Włożyć farsz, zakleić i gotować w osolonej wodzie Trzymać ok. 2 minuty aż pierogi wypłyną. Z całości wychodzi ok. 15 sztuk.




1 komentarz:

  1. Soczewicę gotujemy 1:2 ale jeden to soczewica?☺

    OdpowiedzUsuń