Składniki na 2 porcje:
- 300 g soi
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 pora
- duża marchewka
- 1 duża biała cebula
- 1/4 selera
- woda przegotowana
- słodka papryka
- ostra papryka
- pieprz czarny
- sól morska
Soję namaczamy na 24 h dzień
wcześniej, potem gotujemy przez około 2 h – aż będzie miękka.
W oddzielnym garnku w małej ilości
przegotowanej wody gotujemy marchewkę, pora, cebulę i selera.
Do blendera wlewamy warzywa i
blendujemy. Potem dodajemy soję (wraz z wodą!) i blendujemy całość,
dolewamy troszkę wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy
– ilość w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać.
Krem jest przepyszny i delikatny, a
przede wszystkim zdrowy i wegański! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz