...

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.

czwartek, 7 maja 2015

Pomidorowy krem sojowy

Składniki na 2 porcje:
  • 300 g soi
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 pora
  • duża marchewka
  • 1 duża biała cebula
  • 1/4 selera
  • woda przegotowana
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • pieprz czarny
  • sól morska

Soję namaczamy na 24 h dzień wcześniej, potem gotujemy przez około 2 h – aż będzie miękka.

W oddzielnym garnku w małej ilości przegotowanej wody gotujemy marchewkę, pora, cebulę i selera.

Do blendera wlewamy warzywa i blendujemy. Potem dodajemy soję (wraz z wodą!) i blendujemy całość, dolewamy troszkę wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – ilość w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać.

Krem jest przepyszny i delikatny, a przede wszystkim zdrowy i wegański! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz